int(10) int(3) Is jouw stad of dorp beweegvriendelijk? - Kasel Management en Advies

Is jouw stad of dorp beweegvriendelijk?

Kasel Management Advies wallen
19 maart 2019

Gezondheid is een belangrijk thema in de huidige maatschappij. Bewegingsarmoede, teveel zitten, toenemende mate van obesitas en diabetes type 2 bedreigen de gezondheid en fitheid van de Nederlandse bevolking. Terecht dat daar dus veel aandacht voor is en dat er in gemeenten programma’s en interventies worden bedacht om dit een halt toe te roepen.

Jong geleerd, oud gedaan. Uit divers onderzoek is naar voren gekomen dat je met het kweken van een gezonde leefstijl al heel jong moet beginnen. Een cruciale rol ligt dus bij de ouders. Voorbeeld en stimulering moet bij hen vandaan komen. En hoe kun je die jonge ouders die veelal kampen met tal van vragen en een drukke agenda nou het beste daarin helpen?! Hoe zorg je ervoor dat ze er eigenlijk niet bij na hoeven te denken om het vanzelf goed doen?

Door je dorp of stad beweegvriendelijk te maken! Door deze leefomgeving zodanig in te richten dat deze uitnodigt, zelfs verleidt om in beweging te komen. En bewegen is leuk! Zeker als je die eerste lastige hobbels van niet fit zijn (al snel) achter je hebt gelaten. Iedereen kent die eerste trainingen wel als het seizoen of (sport-)schooljaar weer begint. Als je na een blessure eindelijk weer kan beginnen. Als je na ziekte voor het eerst weer hijgend van de fiets bent gestapt. Maar als je dat kent weet je ook hoe snel dat voorbij gaat als je even doorzet. En dan is bewegen en sporten heel leuk!

Door de leefomgeving aan te pakken, uitnodigend te maken om te gaan wandelen en fietsen, om te gaan sporten, kun je dit proces versterken. Je dorp of stad ècht gezonder maken. In de nieuwe omgevingswet ligt deze taak besloten. Een goede zaak! Door middel van de omgevingsvisie en het omgevingsplan kan door gemeentebesturen invulling gegeven worden aan dit doel. Er is een koppeling nodig tussen fysiek en sociaal om vervolgens de visie en plannen om te zetten in werkzame en efficiënte acties. Verbinding!

Of jouw dorp of stad beweegvriendelijk is bespreek ik graag met je. En ook hoe dit (nog) beter te maken. Een beweegvriendelijker omgeving, daar wordt toch iedereen beter van! Mail me of bel me op 06 - 44 866 703 en we plannen snel een afspraak in.

Terug naar het nieuwsoverzicht